Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Cancer Blood Scan (CBS) Project

CANCER BLOOD SCAN (CBS) PROJECT

Το CANCER blood-scan (CBS) είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (EΠAνEK) με Επιστημονική Υπεύθυνο την Καθ. Ε. Λιανίδου, Καθηγήτρια Αναλυτικής Χημείας - Κλινικής Χημείας, στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν, η Αν. Καθ. Α. Ψυρρή, Αττικόν Νοσοκομείο, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, ο Καθ. Χ. Παπαδημητρίου, Αρεταίειο Νοσ. Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, ο Καθ. Α. Στρατηγός, Νοσοκομείο Συγγρός, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, ο Καθ. Σ. Κακολύρης, Ιατρική Σχολή, ΔΠΘ, και η Εταιρεία ΦΑΡΜΑΣΣΙΣΤ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει το ποσό των 893.058 ευρώ και η διάρκειά του είναι τρία έτη.

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη και η κλινική επικύρωση καινοτόμων μεθοδολογιών ανίχνευσης βιοδεικτών καρκίνου μέσω της υγρής βιοψίας. Ένας βασικός στόχος του έργου CANCER blood-scan είναι να μεταφράσει τα αποτελέσματα της βασικής έρευνας σε νέα προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο, οδηγώντας την εφαρμογή εξατομικευμένης θεραπείας με βάση την υγρή βιοψία στην κλινική ρουτίνα. Για την επίτευξη του στόχου, η ερευνητική ομάδα συγκεντρώνει εμπειρογνώμονες από την ακαδημαϊκή κοινότητα, την κλινική έρευνα και την εταιρεία, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση in-vitro διαγνωστικών προϊόντων / κιτ, με στόχο την καθιέρωση της υγρής βιοψίας στην κλινική πρακτική.

NEA KAI ANAKOIΝΩΣΕΙΣ
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Εκδηλώσεις ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις για τη συγκεκριμένη ημερομηνία. ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημερίδα με θέμα: «ΥΓΡΗ ΒΙΟΨΙΑ: Τελευταίες εξελίξεις, δυνατότητες και προοπτικές στην σύγχρονη ογκολογία».

Την Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο κτίριο «Κωστής Παλαμάς» του ΕΚΠΑ Ημερίδα με θέμα: «ΥΓΡΗ ΒΙΟΨΙΑ: Τελευταίες εξελίξεις, δυνατότητες και προοπτικές στην σύγχρονη ογκολογία». Την Ημερίδα διοργάνωσε η Καθ. Εύη Λιανίδου, Καθηγήτρια Αναλυτικής Χημείας και Κλινικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υγρής Βιοψίας.

Η υγρή βιοψία (liquidbiopsy) αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση για την παρακολούθηση ασθενών με καρκίνο και βασίζεται στην άντληση σημαντικών πληροφοριών για την εξέλιξη της νόσου μέσω ανάλυσης περιφερικού αίματος. Δίνει τη δυνατότητα χαρακτηρισμού και μελέτης της ετερογένειας ενός συμπαγούς όγκου σε πραγματικό χρόνο, μέσω λεπτομερούς μοριακής ανάλυσης του κυκλοφορούντος γενετικού υλικού του στο περιφερικό αίμα. Η ανίχνευση συγκεκριμένων βιοδεικτών στο περιφερικό αίμα σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσω της υγρής βιοψίας είναι πολύ σημαντική για την επιλογή της θεραπείας και την παρακολούθηση των ασθενών. Οι αναλύσεις υγρής βιοψίας δίνουν άλλη διάσταση στην εξατομικευμένη θεραπεία, καθώς παρέχουν τη δυνατότητα χαρακτηρισμού της νεοπλασματικής νόσου σε μοριακό επίπεδο για την εκτίμηση της πρόγνωσης, καθώς και την πρόβλεψη ανταπόκρισης ή της ανάπτυξης αντίστασης σε στοχευμένες θεραπείες, ειδικά όταν η απόκτηση βιοπτικού υλικού από μεταστατικές εστίες δεν είναι πάντοτε εφικτή για πρακτικούς λόγους.

Στην Ημερίδα παρουσιάστηκαν όλες οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της υγρής βιοψίας, καθώς και οι δυνατότητες και προοπτικές που δίνει η προσέγγιση αυτή στην Κλινική Ογκολογία, αλλά και στον συμπληρωματικό της ρόλο ως προς την κλασική ιστική βιοψία. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις προκλήσεις σχετικά με την ενσωμάτωση της υγρής βιοψίας στην κλινική πράξη μέσω των διαδικασιών ελέγχου ποιότητας και της διαπίστευσης του εργαστηρίου. Επισημάνθηκε η προγνωστική και προβλεπτική αξία των αναλύσεων των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων (circulatingtumorcells,CTCs) καθώς και του κυκλοφορούντος εξωκυττάριου καρκινικού DNA (circulatingtumorDNA, ctDNA) σε περιφερικό αίμα. Επίσης παρουσιάσθηκαν τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα για τον ρόλο των CTCs στη διαδικασία της μετάστασης και την σημασία του μοριακού χαρακτηρισμού τους για την έγκαιρη ανίχνευση της έλλειψης ανταπόκρισης σε στοχευμένες θεραπείες. Πραγματοποιήθηκαν ομιλίες σχετικά με τα τελευταία δεδομένα κλινικών μελετών υγρής βιοψίας για ασθενείς με καρκίνο μαστού, προστάτη, μη-μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα και κεφαλής και τραχήλου. Παρουσιάσθηκαν τα πολύ πρόσφατα δεδομένα που διερευνούν την κλινική σημασία της υγρής βιοψίας στον καρκίνο του θυρεοειδούς αλλά και στο πολλαπλούν μυέλωμα. Αναφέρθηκε ο σημαντικός ρόλος της υγρής βιοψίας στην έγκαιρη ανίχνευση της ελάχιστα υπολειπόμενης νόσου  στον πρώιμο καρκίνο του μαστού και παρουσιάσθηκαν εξαιρετικά ευαίσθητες και εξειδικευμένες  τεχνολογίες για την ανίχνευση μεταλλάξεων σε δείγματα υγρής βιοψίας. Τέλος, επισημάνθηκε ο ρόλος της υγρής βιοψίας στην εποχή της ανοσοθεραπείας με ενδιαφέροντα κλινικά δεδομένα.

Η συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών στην ημερίδα, όπως Κλινικών Ογκολόγων, Καθηγητών και Ερευνητών του ΕΚΠΑ, αλλά και ερευνητικών κέντρων του εξωτερικού με εξαιρετικές ομιλίες συνέβαλλε σε ζωηρές συζητήσεις με τους συμμετέχοντες. Την ημερίδα παρακολούθησαν δια ζώσης 73 άτομα που προέρχονταν από το χώρο της Πανεπιστημιακής και Ερευνητικής κοινότητας. Σημαντική ήταν η ευγενική χορηγία και στήριξη εταιρειών σχετικών με το αντικείμενο (Roche, Interlab, Astra-Zeneca, Βιοδυναμική, ΕΛΠΕΝ), τις οποίες και ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

Στόχος της Ελληνικής Εταιρείας Υγρής Βιοψίας (https://hsliquidbiopsy.wixsite.com/2021) είναι η συγκεκριμένη ημερίδα να καθιερωθεί σε ετήσια βάση με σκοπό την ανασκόπηση των εξελίξεων στον τομέα της υγρής βιοψίας σε ερευνητικό, τεχνολογικό και κλινικό επίπεδο καθώς και τη συζήτηση προκλήσεων και ζητημάτων που αφορούν στην ενσωμάτωσή της στην κλινική πράξη.

5th ACTC Advances in Circulating Tumor Cells, 22-25 Σεπτεμβρίου 2021, Καλαμάτα, Ελλάδα

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι,

Είναι πραγματικά μια δύσκολη στιγμή για όλους και ελπίζω πραγματικά ότι εσείς και οι αγαπημένοι σας είστε καλά και ότι θα βγούμε σύντομα από την πανδημία COVID-19. Έπρεπε να περάσουμε πολύ καιρό επικοινωνώντας εξ αποστάσεως μεταξύ μας και παρακολουθώντας εικονικά συνέδρια.

Δεδομένου ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει ξεκινήσει επιτυχώς στις περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο, και με βάση το γεγονός ότι όλοι όσοι εργάζονται στην υγειονομική περίθαλψη θα εμβολιαστούν σύντομα, σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε την 5η συνάντηση ACTC «Liquid Biopsy in the best» live, αλλά μόνο για εκείνους που θα έχουν λάβει εμβολιασμό COVID-19 έως τον Σεπτέμβριο του 2021. Θα προσφέρουμε επίσης επιτόπια δωρεάν test RT-qPCR με σίελο για όλους τους συμμετέχοντες που δεν έχουν εμβολιαστεί έως το Σεπτέμβριο του 2021. Αυτό σε συνδυασμό με το αρνητικό test RT-qPCR που θα απαιτηθεί, όπως αναμένεται, για να πετάξετε στην Ελλάδα σας εγγυόμαστε ότι το περιβάλλον της συνάντησης θα είναι ασφαλές και COVID-19 free!

Η 5η συνάντηση ACTC (www.actc2021.org) θα πραγματοποιηθεί όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί στην όμορφη πόλη της Καλαμάτας, Πελοπόννησος, στις 22 έως 25 Σεπτεμβρίου 2021. Παγκοσμίως αναγνωρισμένοι πρωτοπόροι ερευνητές και κλινικοί ογκολόγοι που έχουν σημαντικές συνεισφορές στον τομέα έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους. Ένας  σημαντικός αριθμός συμμετεχόντων από όλο τον κόσμο θα έχει και πάλι την ευκαιρία να αλληλεπιδράσει, να δημιουργήσει συνεργασίες και να παρουσιάσει τα τελευταία δεδομένα του σε ένα ασφαλές, χαλαρωτικό και ενθαρρυντικό περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων, προφορικών και αναρτημένων, θα παρουσιαστούν τελευταίας τεχνολογίας και κυρίως μη δημοσιευμένες καινοτόμες έρευνες σχετικά με τα πρόσφατα επιτεύγματα, τις τεχνικές εξελίξεις και τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών στο χώρο της υγρής βιοψίας. Τρεις ταξιδιωτικές επιχορηγήσεις και τρία βραβεία αναρτημένων παρουσιάσεων  θα δοθούν στις καλύτερες περιλήψεις.

Οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε ήδη ότι σε όλες τις προηγούμενες συναντήσεις ACTC συμμετείχε μεγάλος αριθμός ατόμων και ήταν πολύ επιτυχημένες καθώς δημιουργήθηκαν πολλές εποικοδομητικές συνεργασίες μεταξύ ηγετών παγκόσμιας κλάσης, κορυφαίων κλινικών στον τομέα της υγρής βιοψίας, ερευνητών, μεταπτυχιακών φοιτητών και παρόχων τεχνολογίας από όλο τον κόσμο.

Τώρα είναι μεγάλη μας χαρά να προσκαλέσουμε και πάλι όλους εσάς να έρθετε, να παρουσιάσετε, να συζητήσετε και να μοιραστείτε τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με την υγρή βιοψία. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η 5η συνάντηση ACTC θα είναι πολύ ασφαλής, πολύ διαδραστική και θα ενθαρρύνει εντατικές συζητήσεις μεταξύ βασικών ερευνητών και κλινικών, καθώς και εταιρειών της διαγνωστικής και φαρμακευτικής βιομηχανίας που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα. Η δικτύωση, οι ζωντανές συζητήσεις και η ανταλλαγή γνώσεων με βασικούς ερευνητές, κλινικούς ιατρούς και εταιρείες Διαγνωστικής και φαρμακοβιομηχανίας έχουν μεγάλη σημασία και αναμένουμε ότι αυτή η εκδήλωση θα συμβάλει στην επίτευξη αυτών μετά από όλη αυτή τη δύσκολη στιγμή. Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι ο τόπος συνάντησης (www.filoxeniakalamata.com) βρίσκεται ακριβώς πάνω στην παραλία, ο καιρός αναμένεται να είναι τέλειος, όλα τα πρωινά και τα μεσημεριανά γεύματα θα σερβίρονται σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και η έκθεση των τεχνολογιών υγρής βιοψίας και όλες οι αναρτημένες  παρουσιάσεις θα είναι σε εξωτερικούς χώρους.

Ανυπομονούμε να σας καλωσορίσουμε στην Καλαμάτα, τον Σεπτέμβριο του 2021.

Θερμές ευχές,

Εύη Σ. Λιανίδου